De Vensterbank van Robin Kolleman

20 oktober 2019 t/m 2 februari 2020

Don’t Look Now

Vanaf 20 oktober 2019 is De Vensterbank het domein van beeldend kunstenaar Robin Kolleman (1960). Met papier en gips bouwde de Rotterdamse een intrigerende installatie die op niet mis te verstane wijze de kijker ongemakkelijk op de stoep laat staan. Een werk over naastenliefde en leed, ver van ons bed, en zo dichtbij. Don’t Look Now is tot en met 2 februari 2020 te bezichtigen vanaf de stoep van Bergstraat 32 te Amersfoort.

De Vensterbank is veranderd in een witte golvende oase, met twee zacht glimlachende dodenmaskers, die je met gesloten ogen lijken aan te kijken. Het werk van Robin Kolleman verwart. Want met de neus op de ruiten valt je oog ook op terugkerende teksten: cause of death, region of origin (doodsoorzaak, land van herkomst). En op lijsten met opsommingen van namen, feiten en plaatsen. Woorden en cijfers verdwijnen achter witte golvende lijnen.

Robin Kolleman maakte Don’t Look Now tegen een achtergrond van namen en naamlozen van de vluchtelingen en migranten die naar of in “Fort Europa” stierven. Dat waren in 2018 alleen al 34,361 mensen, geen nummers. Ongeacht opinies, meningen, redeneringen of oorzaken is dit een ongelooflijke hoeveelheid doden.

“Al een tijd ben ik diep geraakt door het lot van de vluchtelingen die de oversteek van de Middellandse zee wagen, er is daar meer ellende dan het oog of het hart kan verdragen. Als kunstenaar voel ik me enigszins machteloos maar toch wil ik daar iets aan doen. Als kunstenaar wil ik me mengen in het discours, niet met woorden maar met beeld, want dat is de taal die ik het best beheers.”

De Vensterbank bracht een bezoek aan de kunstenaar in Rotterdam. Op deze website komt u in woord én beeld meer te weten over haar drijfveren, motieven en manier van werken.

DeVensterbank.nl  –  RobinKolleman.nl

Na De Vensterbank zal de installatie Don’t Look Now te zien zijn in Stedelijk Museum Schiedam.

Rechter foto’s: Don’t Look Now   |  2019  |  papier, gips

Installatie speciaal gemaakt voor De Vensterbank en een vervolg op haar eerdere werk Don’t Look Back uit 2017.

Actie! Vuist

Om haar roep om aandacht kracht bij te zetten, maakte Kolleman een kleine multiple van gisp, getiteld Achtie!. Voor €50 kunt u dit werkje in bezit krijgen, direct via de kunstenaar. Zij doneert vervolgens 10% van dit bedrag aan Stichting Vluchteling.

Volg deze link Actie! Vuist voor verdere informatie.

 

Actie!  |  2019  |  7,5 x 5 x 2 cm  |  gips  |  mutiple