De Vensterbank van Michael Berkhemer

12 juni  t/m 2 oktober 2016

Z.T. 2014 – 2015  |  acrylverf op doek  |  50 x 25 cm elk

In tegenstelling tot de grote formaten waarop Michael Berkhemer meestal werkte, koos hij er in 2014 voor een serie in een kleiner  formaat te maken. Berkhemer reduceerde in al zijn werk de zichtbare werkelijkheid om hem heen, vereenvoudigde en liet de verfkleur spreken. In zijn grote schilderijen streefde de kunstenaar naar een monumentale uitstraling, naar ruimte, richting en ritme. Maar wat gebeurt er  als het formaat 50 bij 25 cm is in plaats van manshoog?

Hoewel de eerste indruk die van rust en opgeruimde geordendheid is, bevatten Berkhemers schilderijen – als je  dichterbij komt – duizenden kleine verrassingen  in de vorm van structuren, oneffenheden en opeenvolgende kleurlagen die zichzelf aan de randen en door transparante lagen verraden. In De Vensterbank is een selectie te zien van de serie van kleine werken die hij in 2014 en 2015 maakte. Sta gerust met uw neus op het raam om zodoende de paarse, oranje, zwarte en cremekleurige rafeltjes en structuren te ontdekken.

De Vensterbank ging met de kunstenaar in gesprek in zijn atelier, hartje Amsterdam. Meanderend door zijn levensverhaal, zijn vele werken en atelier, vertelde hij over zijn leven, beweegredenen, en drijfveren in zijn bestaan als beeldend kunstenaar. U kunt meereizen met dit verhaal via de website van De Vensterbank; het interview is gedaan door kunsthistoricus Jantine Kremer, foto’s door Jolanda Meulendijks.
Het werk van Michael Berkhemer werd vertegenwoordigd door Galerie Hugo Boogaard te Amsterdam en Wildwood Press LLC, St. Louis, USA.

Kunstenaar Michael Berkhemer is op 15 augustus 2022 op 74-jarige leeftijd overleden.