De Vensterbank van Lidy Jacobs

11 februari t/m 3 juni 2018

Zie het Wezen

Van 11 februari t/m 3 juni 2018 wordt De Vensterbank bevolkt door de wezens van beeldend kunstenaar Lidy Jacobs. Bijna-mensjes met elegante benen, volle billen en beestensnuiten, bustes getooid met prachtige bloemige arrangementen en tafeltjes met kronkelende borsten en gewelfde pootjes.

Al toen ze klein was keek Lidy Jacobs (Heerlen, 1959) altijd tot haar knuffels, poppen en barbies terugkeken. ‘Voor mij hebben ze allemaal een ziel.’ En deze fascinatie is nooit verdwenen. Als een echte verzamelaar bezoekt Jacobs regelmatig rommelmarkten en omringt ze zich thuis met een schier eindeloze stroom voorwerpen, families, verzamelingen. En vooral wezens natuurlijk, veel wezens. Zelf gevonden en zelf gemaakt.

Claymorfs
De laatste jaren vormt ze haar wezens uit artificiële klei en de vondsten die ze doet. In deze claymorfs, zoals Jacobs ze noemt, worden mens en dier in oneindige veelvormigheid vermengt, in ijle roze, grijze en witte kleuren. ‘Het gaat me erom hoe mensen en dieren onderling contact maken en communiceren. Het gaat om tactiliteit.’

In De Vensterbank is een selectie te zien van een serie wezens die in de afgelopen jaren is ontstaan. ‘Eigenlijk maak ik één ding; van het een leer je het ander. Bij alles wat ik maak, laat ik voor mijn gevoel iets liggen en dat pak ik dan op bij het volgende werk.’ Tast Jacobs antropomorfe wezens af met je ogen. Kijken en voelen, zónder je handen te gebruiken, om mee te reizen naar hun werkelijkheid. Met alle zintuigen op scherp.

De Vensterbank van Lidy Jacobs is t/m 10 juni 2018 te bezichtigen op de stoep van Bergstraat 32 te Amersfoort. De Vensterbank is op atelierbezoek geweest in Rotterdam. Een weerslag in woord en beeld van dit bezoek is te vinden op devensterbank.nl.

Vijf jaar De Vensterbank
Februari 2018 bestaat De Vensterbank precies vijf jaar. Met elk jaar drie kunstenaars is Lidy Jacobs de 16e kunstenaar die de twee ruimtes aan de stoep van Bergstraat 32 omtovert tot haar ruimte. De Vensterbank is in de afgelopen jaren door kunstenaars van allerlei pluimage bevolkt. Evenzoveel keren zijn kunsthistoricus Jantine Kremer en beeldend kunstenaar Jolanda Meulendijks Nederland doorgereisd om in het atelier de kunstenaar de hemd van het lijf te vragen, en te fotograferen. Alle (beeld)verslagen zijn nog altijd te bezoeken op devensterbank.nl.

Bent u geïnteresseerd in het werk van Lidy Jacobs, dan kunt u rechtstreeks contact met haar opnemen via lidyjacobs@gmail.com

Of via post@devensterbank.nl

Claymorfs | artificiële klei en readymades