De Vensterbank van Jasper Hagenaar

6 april t/m 29 augustus 2021

In De Vensterbank toont beeldend kunstenaar Jasper Hagenaar (geb. 1977) twee schilderijen uit zijn omvangrijke oeuvre, waarbij meerdere thema’s samenkomen; de figuur met gespreide armen en de vaas. Tegelijkertijd met De Vensterbank is zijn werk ook te zien in Mirror | Mirror. Reflect yourself! in Kunsthal KAdE. Voor deze tentoonstelling maakte Hagenaar een anamorfose: een schilderij met een vertekende afbeelding, die er alleen met behulp van de spiegel realistisch uitziet. Ook hierin speelt deze figuur een hoofdrol.

“De figuur met open armen is een terugkerend thema binnen mijn werk”, aldus Hagenaar. “Het is een pose met ontzettend veel associaties, o.a de mens van Vitruvius en de zonnegroet. Ook in de werken voor Kunsthal KAdE komt het thema terug en vormt zo een mooie verbinding naar die werken. Het beeld van de man voor de geschoten berenhuid is ontleend aan het allereerste werk(je) dat ik binnen dit thema heb gemaakt. Dit was een klein inkttekeningetje op de Rijksakademie in 2004. Door het te schilderen op een vaas, een thema dat pas veel later in mijn werk zijn intrede doet, voelde het alsof er een cirkel rond was.”

Lees ook het interview wat De Vensterbank had met Hagenaar in zijn atelier: de kunstenaar en het atelier

 Jasper Hagenaar voor De Vensterbank

Trophyvase  |  2019

“De figuur met open armen is een terugkerend thema binnen mijn werk. Het is een pose met ontzettend veel associaties, o.a de mens van Vitruvius en de zonnegroet. Ook in de werken voor Kunsthal KAdE komt het thema terug en vormt zo een mooie verbinding naar die werken. Het beeld van de man voor de geschoten berenhuid is ontleend aan het allereerste werk(je) dat ik binnen dit thema heb gemaakt. Dit was een klein inkttekeningetje op de Rijksakademie in 2004. Door het te schilderen op een vaas, een thema dat pas veel later in mijn werk zijn intrede doet, voelde het alsof er een cirkel rond was. De heroïek van de jager die de wilde beer schiet teruggebracht tot de bescheiden wereld van een vaas, vind ik mooi. Er ontstaat ook een spel met maatverhouding. Daarnaast vind ik de grafische kwaliteit van het beeld erg prettig. Binnen de zwarten kan je extra goed spelen met de spiegelingen van het licht, zo zijn in de vaas linksboven de ramen van mijn atelier weerspiegeld.”
Jasper Hagenaar, 2021

Trophyvase-2019-50x40cm-JasperHagenaar

Jasper Hagenaar  |  Trophyvase  | 2019  |  olieverf op paneel  |  50 x 40 cm  |  foto: Lotte Stekelenburg

 

 

Deconstructie (naar Heda)  |  2017

“Dit schilderij maakte deel uit van de serie werken die ik voor Rendez vous met Frans Hals heb gemaakt in het Frans Hals museum in Haarlem in 2018. Samen met Anton Henning sloot ik hiermee ons mentorship programma af. Ik heb me bij deze presentatie laten inspireren door een aantal werken uit de collectie van het Frans Hals museum. O.a werken van Kees Verwey, Willem Claesz Heda en Frans Hals.

Dit schilderij gaat over licht en glans, net als de werken van Heda. Het lichtgebruik in de stillevens van Heda is heel specifiek; een soort ingetogen stoffigheid. Eenzelfde lichtval heb ik gepoogd te bereiken in mijn werk. De deconstructie van de vaas is dan weer een verwijzing naar het werk van Verwey dat ik uitgekozen had.

Daarnaast was het ook een een onderzoek naar de kleur geel. Een kleur die ik moeilijk vind en heel weinig gebruik. En ik dacht als je het doet, moet je het maar gelijk vol overtuiging doen.”
Jasper Hagenaar, 2021

FRANS HALS HOF-RENDEZ VOUS MET FRANS HALS 2018-PH.GJ.vanROOIJ

Jasper Hagenaar  |  Rendez-vous met Frans Hals  |  2018  |  zaaloverzicht  |  foto: G.J. van Rooij

Contact met de kunstenaar:
email  jasperhagenaar@gmail.com
instagram @jasperhagenaar
website www.jasperhagenaar.nl

De Vensterbank is zeven dagen per week te bezichtigen op de stoep van Bergstraat 32 te Amersfoort  en is dagelijks verlicht van 8 tot 23 uur.
De Vensterbank ligt op 10 minuten loopafstand van kunsthal KAdE en op 10 minuten loopafstand van het Centraal Station.

Jasper Hagenaar  |  Deconstructie (naar Heda)  |  2017  |  olieverf op linnen  |  foto: Lotte Stekelenburg

 

Mirror | Mirror. Reflect yourself!

4 juni t/m 29 augustus 2021

De tentoonstelling Mirror | Mirror laat de bezoeker verwonderen over de veelzijdigheid van het fenomeen spiegeling. Met de spiegel worden we dagelijks geconfronteerd. Op sociale media spiegelen we voortdurend onze identiteit. De huidige tijd vraagt meer dan ooit om (zelf)reflectie. Aan de hand van kunsthistorische, verhalende en wetenschappelijke invalshoeken worden bezoekers uitgenodigd deze reflectie te onderzoeken. Er is werk te zien van een dertigtal kunstenaars en designers uit binnen- en buitenland die zich op verschillende wijzen tot het fenomeen spiegels verhouden.

 

Over het werk van Jasper Hagenaar in Mirror | Mirror:

De regels van het perspectief bepalen hoe we onze omgeving zien. Vanaf de renaissance bestudeerde men de regels van het perspectief met het doel zo goed mogelijk de natuur na te bootsen, maar ook om te experimenteren met de mogelijkheden op dit gebied. Een anamorfose is een vorm van gezichtsbedrog, waarbij een afbeelding maar vanuit een bepaalde hoek of vanuit bepaalde optische voorwaarden te zien is.

In opdracht van Kunsthal KAdE maakte kunstenaar Jasper Hagenaar een werk met een anamorfose, dat er alleen met behulp van de spiegelcilinder realistisch uitziet. Op het eerste gezicht ziet het werk eruit als een vreemde, vervormde afbeelding, maar met gebruik van een ronde spiegel wordt deze vervorming verholpen en wordt de oorspronkelijke verhouding hersteld. Deze anamorfose laat zien dat de regels van perspectief niet alleen in rechte lijnen te volgen zijn, maar ook langs gebogen vormen, zolang de verhoudingen maar gelijk blijven.

“Het heeft met schilderen te maken, maar het gaat vooral over kijken”, aldus Hagenaar. Omdat de versie op papier, die hij gemaakt had, moeilijk te verlijmen bleek op de sokkel in de kunsthal, maakte hij het complete schilderij opnieuw, rechtstreeks op de sokkel.

Voor meer informatie over de tentoonstelling: Mirror | Mirror in kunsthal KAdE
Over Kunsthal KAde algemeen: Kunsthal KAdE
Over de coronamaatregelen in Kunsthal KAdE: KAdE tijdens corona

Kunsthal KAdE is geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur en te bezoeken door het reserveren van een tijdslot. Reserveer HIER voor de kunsthal.

Kunsthal KAdE
Eemplein 77
3812 EA Amersfoort

Jasper Hagenaar | Moon Solaire 2020

Jasper Hagenaar  |  Malevich Solaire (Anamorfose)   2020


olieverf, gesso, hout, roestvrij staal  |  foto: Peter Cox

 

atelier detail Jasper Hagenaar