De Vensterbank van Isabel Ferrand

13 Oktober 2014  t/m  31 januari 2015

korte tekst

Installatie ‘Uit de Linnenkast”:

‘You Are Here I’   |  linnen, zijde, antieke kleedjes

‘Blue Lace’   |  papier

‘Blue Lace on Blue Tiles’  |  keramiek

 

De uitnodiging om in De Vensterbank te exposeren is, zoals vaker, voor Ferrand aanleiding geweest meer te weten te komen over de plek waar ze zou belanden. Rode draad hierbij is het verlangen beter te begrijpen waarom de dingen zijn zoals ze zijn.

Geboren in Portugal en met een kolonel als vader, speelde Ferrands jeugd zich grotendeels af in Portugal en de Portugese koloniën in Afrika. De lange afstanden die zij daarbij aflegde met haar familie maakten een onuitwisbare indruk op haar. Deze ervaringen vormen in haar werk vaak aanleiding om te onderzoeken wat een plek, waar ze zich bevindt, betekent.

De biografie van een plek

Kennis hebben of vergaren van een bepaalde plek is een cruciaal gegeven in het werk van Ferrand. Een plek is voor haar niet zomaar een stip op de kaart, maar een verzameling herinneringen en gebeurtenissen die bij je horen en bij je blijven horen, ook als je daar niet (meer) bent. “Herinneringen zijn aanleidingen. Daarom ben ik kunstenaar geworden, om verhalen te vertellen.”

Ter voorbereiding neusde Ferrand in het Archief Eemland naar oude kaarten van Amersfoort. “Een archief is voor mij een bron. Ik ga er zitten, drink ervan en raak totaal verwonderd over zoveel dat er vóór mij is gebeurd of gemaakt. Kaarten werken als een film, verschillende verhalen verzamelen zich en sleutels om deze verhalen te ontcijferen dienen zich aan.”

Soldaatjes, bruidsschatten, linnen en katoen

Ferrand verbindt in haar werk de vele invloeden uit haar jeugd: de soldatenverzameling van haar vader, het naaldwerk van haar moeder, de lange traditie van Portugese reliëftegels, meisjes en vrouwen die jaren en jaren werken aan het vervaardigen van bruidsschatten voor de linnenkast. De rijkdom van de Portugese tradities en de herinneringen en verhalen uit haar eigen familiegeschiedenis vervlechten zich. Speciaal voor De Vensterbank ontstond het werk ‘Uit de linnenkast’ met het kantwerk ‘You are here’ gecombineerd met het fijne naaldwerk van haar familie. “Tijdens het maken voelde ik mij in de linnenkast zitten.”

 

www.isabelferrand.nl