De Vensterbank van Frank Halmans

8 Juni t/m 4 oktober 2015

De Vensterbank van Bergstraat 32 in Amersfoort is het domein van beeldend kunstenaar Frank Halmans.

Hij plaatste planken met boeken zonder dat het boekenplanken zijn. De boeken, niemendalletjes, zijn door Halmans getransformeerd tot spelers van een spel met associatie, vorm en herinnering. Zonder specifieke spelregels; ‘Alleen een bepaald gevoel, dat herken ik dan, dat heeft iets te vertellen, dat is voldoende.’ Dus wie een fractie langer kijkt ziet een huis en wie nog iets langer kijkt ziet een dramatisch vuur. En neem je echt de tijd, dan vertellen ook de restvormen en zelfs de titels van die weinig opzienbarende boeken je nog veel meer. ‘Als je er oog voor hebt, word je getrakteerd. En anders niet.’

Halmans klimt graag uit de ivoren kunsttoren om werk voor de publieke ruimte te maken, werk dat toetsbaar is. Zijn oplossingen voor speelpleinen en monumenten zijn inventief en open, niet te rigide om zich verschillende toepassingen te laten aanleunen. Sinds maart 2015 is voor het Mondriaanhuis te Amersfoort, samenvallend met het straatbeeld van de Kortegracht, zijn uitgesproken speelse monument voor de in Amersfoort geboren Mondriaan te zien.

Frank Halmans (Heerlen, 1965) is sinds de start van De Vensterbank in 2013 de achtste kunstenaar. Kunstbeschouwer Jantine Kremer ontmoette hem in zijn atelier in Bunnik. Jolanda Meulendijks legde deze ontmoeting vast op foto.

Mocht u geïnteresseerd zijn in werk van de kunstenaar, kunt u contact opnemen met hem via frankhalmans@frankhalmans.nl

www.frankhalmans.nl