De Vensterbank van Couzijn van Leeuwen

1 Oktober 2013  t/m 31 januari 2014

Op 20 september 2013 stapte Couzijn de deur uit van Bergstraat 32 te Amersfoort. Mission accomplished. De Vensterbank van Couzijn van Leeuwen was een feit.

 

=============================================

Couzijn van Leeuwen werd geboren in Hoevelaken in 1959.

Op 16 juli 2019 overleed Couzijn na een kort ziekbed.

Een groot gemis van een prachtig en uniek mens.

Het atelier aan De Grote Koppel in Amersfoort was de plek waar hij in 2013 resideerde.

www.couzijnvanleeuwen.nl

=============================================

 

Onderbovenwereld

Op de vraag of Van Leeuwen zijn werk wilde laten zien in De Vensterbank reageerde hij direct enthousiast: “Maar dan neem ik wel de hele voorgevel in beslag!” En zo geschiedde. Behalve de twee grote ramen zijn ook de drie bovenlichten van het pand in een andere wereld gedompeld. Achter de ramen zweven objecten die doen denken aan verwrongen kikkerbeesten, luchtige paddestoelen, kronkelige slangen, hangende zwammen, witte wolken, en trage bloemen. Een levensgrote kijkdoos, een wereld die vreemd rustig oogt, alsof, heel even maar, de adem wordt ingehouden.

Van Leeuwen bouwde Onderbovenwereld op uit papier, piepschuim, karton, metaal en Nepalees papier. Zijn favoriete materiaal is karton, in alle soorten en maten. Sinds de kunstenaar dit materiaal ontdekte, heeft het hem niet meer losgelaten.

Zelf omschrijft hij zijn werkproces als een organische wildgroei aan beelden, het ene ontstaat als vanzelfsprekend uit het andere, na het andere. Bezielde objecten, en installaties, in karton, en sinds een aantal jaar ook in keramiek, waarbij karton echter altijd in de buurt is om haar sporen na te laten.