De Vensterbank van Anke Land

9 januari t/m 8 mei 2022

Grand Ladies

 

Vrouwen-portretten kijken je aan vanachter het glas, of nee, misschien toch niet? Twee schijnbaar afwezige vrouwen, maar zo aanwezig. Tot en met 8 mei 2022 zijn twee werken uit de serie ‘Grand Ladies’ van kunstenaar Anke Land te zien in De Vensterbank.

Beeldend kunstenaar Anke Land is geïntrigeerd door de vaak geheimzinnige beelden van vrouwen uit de Renaissance: “Ze worden sereen afgebeeld en stralen iets lijdzaams uit, maar ook iets onverzettelijks. De blik is afgewend of ze kijken langs je heen.” Vrouwen werden in die tijd hoofs benaderd, maar tegelijkertijd hadden ze slechts weinig in te brengen in het openbare leven.

De kunstenaar gebruikt de techniek van het weven om haar observaties te verbeelden. In samenwerking met het TextielLab van het TextielMuseum in Tilburg ontwikkelt en vervaardigt ze haar gobelins, wandkleden, van klein tot zeer groot formaat.
Anke Land: “Weven heeft, in de manier van werken, wel verwantschap met schilderen, vooral de gelaagdheid waarmee je kunt werken.”

In De Vensterbank laat Anke Land twee vrouwen-portetten zien. Emoties zijn uit de gezichten niet af te lezen. Land versterkt dit door te spelen in het weefproces en te kiezen voor verschillende soorten en diktes van draad in de gobelins.
De techniek van het weven suggereert op zich al een historische context. Tegelijkertijd maakt de bewerking van het beeld de gezichten juist tijdloos. Achter de ramen van De Vensterbank zijn ze geïsoleerd; terwijl jij ze aankijkt, kijken zij aan jou voorbij. Met je neus op het glas kun je je op de stoep van Bergstraat 32 verliezen in een landschap van draden.

Kunsthistoricus Jantine Kremer sprak de kunstenaar in haar atelier over haar kunstenaarspraktijk, over het belang van tekenen, en observeren: “Land is een geëngageerd denker en een stille verbinder. Zonder haast. Met archetypen van mensen en situaties, maakt ze sprongetjes van heden naar verleden. En weer terug.”

Het hele interview is terug te lezen op deze website van De Vensterbank:

de kunstenaar   –   het atelier

U bent harte welkom op de stoep van Bergstraat 32 te Amersfoort.

GRAND LADIES

De Vensterbank van Anke Land

9 januari t/m 8 mei 2022

op de stoep van Bergstraat 32, Amersfoort

zeven dagen per week te zien

elke dag om 23 uur dooft het licht.

 

Heeft u interesse in het werk van Anke Land, dan kunt u haar bereiken via:

mailen naar Anke Land

Voor meer werk van haar hand kunt u terecht op haar site AnkeLand.com.

Grand lady I en Grand Lady II  zijn rechtstreeks te koop bij de kunstenaar.

Grand Lady I

viscose, bio katoen, acryl en mohair, jacquard geweven  |  95 x 70 cm  |  foto: Pier Pennings

Grand Lady II

viscose, bio katoen, acryl en mohair, jacquard geweven  |  95 x 70 cm  |  foto: Pier Pennings

 

Anke Land en Pier Pennings voor De Vensterbank

atelier detail Jasper Hagenaar