De Vensterbank van Couzijn van Leeuwen

1 Oktober 2013  t/m 31 januari 2014

Onderbovenwereld

Op de vraag of Van Leeuwen zijn werk wilde laten zien in De Vensterbank reageerde hij direct enthousiast: “Maar dan neem ik wel de hele voorgevel in beslag!” En zo geschiedde. Behalve de twee grote ramen zijn ook de drie bovenlichten van het pand in een andere wereld gedompeld. Achter de ramen zweven objecten die doen denken aan verwrongen kikkerbeesten, luchtige paddestoelen, kronkelige slangen, hangende zwammen, witte wolken, en trage bloemen. Een levensgrote kijkdoos, een wereld die vreemd rustig oogt, alsof, heel even maar, de adem wordt ingehouden.

Van Leeuwen bouwde Onderbovenwereld op uit papier, piepschuim, karton, metaal en Nepalees papier. Zijn favoriete materiaal is karton, in alle soorten en maten. Sinds de kunstenaar dit materiaal ontdekte, heeft het hem niet meer losgelaten.

Zelf omschrijft hij zijn werkproces als een organische wildgroei aan beelden, het ene ontstaat als vanzelfspekend uit het andere, na het andere. Bezielde objecten, en installaties, in karton, en sinds een aantal jaar ook in keramiek, waarbij karton echter altijd in de buurt is om haar sporen na te laten.

Couzijn van Leeuwen (1959) is geboren in Hoevelaken en werkt en woont in Amersfoort.

www.couzijnvanleeuwen.nl